ارایه دستاوردها و طرح تحولی شهرها و گفتوگوی شهرداران با وزیر کشور در رویداد تعالی حکمرانی شهری
رویداد تعالی حکمرانی شهری شامل معرفی دستاوردها و طرح تحولی شهرها و اقدامات عمده تعدادی از شهرداریهای کلانشهرها و مراکز استان ها و بیان الزامات شهرداریها و گفت و گوی شهرداران با وزیر کشور، هشتم خرداد ماه از سوی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در وزارت کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، نمایشگاه تعالی حکمرانی شهری صبح هشتم خردادماه توسط احمد وحیدی وزیر کشور و با حضور جمعی از استانداران و شهرداران در وزارت کشور افتتاح شد.
در این نمایشگاه تعدادی از شهرداریهای کلانشهرها و مرکز استان ها آخرین دستاوردها، برنامه ها و اقدامات خود را در زمینه های مختلف کاری از طریق گزارش های ویدئویی، اینفوگرافی، اقلام تبلیغی و … به نمایش گذاشتند.
همچنین اقدامات و برنامه های دفاتر تخصصی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و اتحادیه های حملی و نقلی وابسته به سازمان نیز در این نمایشگاه ارایه شد.
احمد وحیدی وزیر کشور به همراه مهدی سلیمی رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، پس از افتتاح این نمایشگاه از تمامی غرفه های حاضر در این رویداد بازدید نمود و شهرداران گزارشی از آخرین اقدامات و برنامه های شهرداری بیان نمودند و به پرسشهای وزیر کشور پاسخ دادند.
بخش عصر این رویداد ملی به گفتوگوی شهرداران با وزیر کشور اختصاص داشت.
ابتدا مسعود نصرتی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور به تشکیل نشست های تخصصی این سازمان با شهرداران مراکز استان اشاره نمود و از احصاء ۸۲ موضوع اساسی بین شهرداریها و وزارتخانهها خبر داد و گفت: قرار است در این سلسه جلسات این مشکلات را مطرح و با همفکری شهرداری ها و دستگاه های مرتبط آنها را حل کنیم.
وی افزود: شهرداریها لحظهای، خدمات ارائه میکنند و به عنوان داشبورد نظام از آنها یاد میشود چراکه اقدامات شهرداری در واقع عملکرد نظام است و مردم وقتی به شهرداریها وارد میشوند کاری ندارند که این یک سازمان غیر دولتی است بلکه توقعاتشان را در سطوح بالاتر مطرح میکنند.
وی با بیان اینکه کاری که در شهرداری ها انجام می شود بسیار بااهمیت است، گفت: شهرداری موفق است که بالاترین تعهد و اتحاد را داشته باشد.
در ادامه مرتضی سقائیان نژاد شهردار قم ضمن بیان اینکه در گام دوم انقلاب به نقش تمدن سازی شهرها اشاره شده، گفت: شهرداریها تاثیرات عمیقی را با اقداماتشان در شهر ایجاد میکنند و ما در ایجاد فرهنگ حمل و نقل، فرهنگ تولید زباله، فرهنگ ساخت و ساز و … تاثیر زیادی میگذاریم که در ساخت تمدن تاثیر دارد زیرا محور اجرائیات شهر در دست شهرداریهاست و اگر خوب عمل کنیم نقش زیادی در فرهنگسازی و افزایش سرمایه اجتماعی داریم.
وی با بیان اینکه بر اساس آمارها حدود ۷۰ درصد جمعیت کشور شهرنشینند؛ اما زیرساختها به اندازه شهر نشینی رشد نکرده است، گفت: اگر میخواهیم تاب آوری در شهر داشته باشیم باید زیرساختها نیز به همان اندازه رشد کنند و در کل وقتی صحبت از تحول میکنیم باید زیرساختهای آن نیز فراهم شود.
محمد حسن اسدی شهردار شیراز نیز در سخنان خود با اشاره به اهمیت آموزش در عرصه مدیریت شهریب گفت: ما باید مراجعه حضوری مردم را کم کنیم و در همین راستا نیازمند آموزش شهروندان، کارمندان و حتی مدیران هستیم.
وی با بیان اینکه شهرسازی ما ناموزون است و به همین دلیل شهرهای ما دارای مشکلاتی هستند به جایگاه مهم شفافیت در حکمرانی نوین اشاره نمود و تصریح کرد: حکمرانی نوین به ابزارهای نوین هم احتیاج دارد.
فیروزفر شهردار زنجان شهردار زنجان طی سخنانی به قوانین به روز نشده شهرداریها اشاره نمود و گفت: این قوانین شهر و شهرداری را درگیر کرده است.
وی اضافه کرد: کجای دنیا به غیر از ایران هنوز ساخت و سازهای شخصی سازی یکی از پردرآمدترین شغلها است و دیگر این روشها مفهوم ندارد و منسوخ شده است.
وی ادامه داد: طرح مدیریت یکپارچه حلال همه مشکلات است و معتقدم که شهرداریها نیاز به منابع مالی ندارند؛ بلکه باید مانع زدایی صورت گیرد.
محمدرضا قلندر شریف شهردار مشهد هم با اشاره به اینکه برای پیشبرد و توسعه شهرها نیازمند مدیریت واحد شهری هستیم، گفت: معتقدم همراهی، همدلی و تعامل مناسب مدیریت واحد شهری را محقق می کند.
وی با تاکید براینکه شهرداری می تواند تاثیرگذارترین حوزه خدمتی در نظام جمهوری اسلامی ایران باشد، اظهار کرد: اگر خدمات مدیرت شهری منسجم،هدفدار و براساس نیازهای شهر و رفع مشکلات و نیازهای مردم عزیزمان باشد، رضایت مندی آنان را افزایش خواهد داد و این رضایت خود را در حوزه سیاسی شفاف نشان می دهد.
قلندر شریف ادامه داد: درمجموع معتقدم شهرداریها با تعامل، همدلی و همراهی در خط مقدم و پیشانی خدماترسانی به مردم میتوانند مدیریت واحد شهری را محقق کنند اما در این میان نیاز به حمایت دولت بهویژه وزیر کشور داریم.
یعقوب هوشیار شهردار تبریز هم در سخنانی ضمن اشاره بر جایگاه با اهمیت شهرداری ها در جامعه بر پررنگ شدن نقش شهرداری ها در برنامه های توسعه کشور، افزایش سهم شهرداریها از اعتبارت قانون مالیات بر ارزش افزوده، برنامه ریزی جدی برای رفع مشکلات مدیریت بحران در شهرها، رفع مشکلات پیش روی توسعه ناوگان حمل و نقل شهری تاکید نمود.
همچنین امیری شهرداری اهواز گفت: مسوولان تصمیم گیر روی به آزمون و خطای شهرداران آوردهاند به طوری که کلانشهر اهواز در مدت ۱۲ سال، ۱۷ شهردار به خود دیده است که این موضوع یکی از عوامل عقب ماندگی این شهر است. اهواز فاقد یک طرح تفصیلی است و عملاً عدم وجود این طرح جامع، علاوه بر مشکلاتی که برای اداره شهر ایجاد میکند، معضلاتی مانند حاشیه نشینی را به دنبال داشته است.
امینی گفت: امروز بیش از ۴۰۰ هزار نفر یعنی حدود یک سوم جمعیت کلانشهر اهواز در سکونتگاههای غیررسمی زندگی میکنند که متاسفانه فاقد زیرساختهای مناسب در حوزه دفع آبهای سطحی و معابر شهری هستند.
وی در خصوص سرانجام قطار شهری اهواز نیز با بیان اینکه با حکم دادگاه پیمانکار خلع ید شد، گفت: امیدوارم با کمک دولت بتوانیم فاز یک متروی اهواز را احداث کنیم.
در ادامه احمد وحیدی وزیر کشور طی سخنانی با تاکید بر اینکه ایجاد شهر الگو باید در افق برنامه های شهرداران قرار گیرد، گفت: پاسخگویی، شفافیت و مشارکت شهروندان در امور شهری، از ضروریات حکمرانی شهری امروزی است.
وی، با اشاره به برگزاری نمایشگاه تعالی حکمرانی شهری و دستاوردهای خوب شهرداران در این خصوص افزود: بعد از الکترونیکی شدن امور شهری باید به سمت هوشمندسازی امور شهری حرکت کنیم.
وی ادامه داد: شهر الگو، شهری است که در آن آسیب های اجتماعی در کمترین میزان باشد و شهروندان در اداره تعامل و همکاری کنند.
وزیر کشور، الکترونیکی شدن کامل امور و خدمات شهری را از ابعاد دیگر «شهر الگو» خواند و اضافه کرد باید به سمت ارائه صد درصدی خدمات الکترونیکی برویم و زیرساخت های آن را فراهم سازیم.
دکتر وحیدی در نشست گفت وگوی راهبردی با شهرداران کلان شهرها اظهار کرد: حرکت ما باید ایجاد شهر الگو با یک چارچوب مشخص باشد.
وی شفاف سازی، پاسخگویی و مشارکت شهروندان در امور شهری را از دیگر ضرورت های حکمرانی شهری امروزی خواند و گفت: با این اقدام می توان اعتماد عمومی را بیش از پیش افزایش داد.
وزیر کشور، شفاف شدن دخل و خرج شهرداری ها برای عموم مردم را نیز موجب افزایش هرچه بیشتر اعتماد عمومی به شهرداری ها و تشکیلات شهری دانست و خاطر نشان کرد: در شهر الگو باید شهردار در ارتباط با مشکلی که ایجاد می شود، پاسخگو باشد .
علاوه بر آن، وزیر کشور بر ضرورت یافتن راه مشارکت عمومی تاکید کرد و افزود: جلب مشارکت مردم از مهمترین امور شهرداری ها است. از این رو باید بیش از گذشته فعالیت کرد.
دکتر وحیدی همچنین بر ایجاد کارگروه شفاف سازی تاکید کرد.
وی در ادامه تفکیک پسماندهای شهری را ضروری دانست و افزود: ما باید با برنامه ریزی تفکیک پسماند از مبدا را عملیاتی کنیم. برخی شهرها در این خصوص موفق بوده اند.
وزیر کشور، جنبه دیگر شهر الگو را برخورداری از حمل و نقل عمومی مطلوب برشمرد و یادآور شد: این حمل و نقل باید پاک ، ایمن و به دور از آلودگی باشد.
دکتر وحیدی بهبود شرایط شهری و حرکت به سوی شهر الگو را موجب افزایش سرمایه اجتماعی خواند و افزود باید در این زمینه با هم اندیشی به دنبال افزایش بیشتر این سرمایه و راه های تحقق آن برآییم.
وزیر کشور بر ضرورت تامل و تفکر در ارتباط با راه های رسیدن و تحقق بیشتر سرمایه اجتماعی از طریق تکیه بر تحول در حکمرانی شهری تاکید کرد و افزود، در این مسیر اعتماد، رضایت، مشارکت و اجماع عمومی از جمله مولفه هایی است که طبیعا در مسیر حرکت خود برای چنین تحولی با آن مواجه خواهیم شد.
وی سرمایه اجتماعی را موضوعی محوری با سه بعد مختلف خواند و افزود، رابطه مردم با دولت، رابطه دولت با مردم و رابطه مردم با مردم سه ضلع سرمایه اجتماعی است و ضرورت دارد نقش هر کدام از اینها در فرآیند تحول در حکمرانی شهری روشن و تدوین شود.
وزیر کشور در ادامه بر ضرورت اندیشدن در ارتباط با تمدن اسلامی تاکید کرد و ادامه داد، باید راه های دست یافتن به چنین مدلی بر اساس مردمسالاری که متفاوت از نگاه دیگر کشورها است، بررسی شود و در این مسیر شهرداری ها نقش مهم و اساسی دارند.
دکتر وحیدی با تاکید بر نقش و جایگاه رفیع مردمسالاری در دولت اسلامی، خاطر نشان کرد، در چنین دولتی مردم نقش تعیین کننده دارند و شهرداری ها بخش مهمی از حاکمیت هستند که با نگاهی کاملا مردمی اداره می شوند.
وی اضافه کرد، در چنین مدیریتی ضروری است تا خدمات ارزشمند، متنوع و به روز در زمینه های مختلف به مردم عزیز ارائه شود.
وزیر کشور خاطرنشان کرد، در تعالی حکمرانی شهری، شهر به عنوان محل زندگی انسان ها باید دارای یک هویت واحد و آن هم بر اساس هویت ایرانی – اسلامی توام با نشاط و شادابی در بین شهروندان باشد.
دکتر وحیدی با اشاره به این که شهرداری ها نمی توانند در ارتباط با حاشیه نشینی نیز بی تفاوت باشند، تاکید کرد ضرورت دارد تا بسترها و زمینه های لازم به صورت تدریجی برای بازگشت حاشیه نشینان به خاستگاه های اصلی خود که همان روستاها به عنوان مراکز تولید و ثروت زایی است، فراهم شود.
وی تصریح کرد، شهرداری ها در ارتباط با برخی مسایل و مشکلات پیش رو همچون تامین خودروهای مورد نیاز برای سیستم حمل و نقل شهری به صورت متمرکز و خرید مشترک عمل کنند و با طرف های مطرح وارد مذاکره شوند تا هزینه های آنها نیز در این خصوص کاهش یابد.
وزیر کشور در ارتباط با تهیه برنامه هفتم و جایگاه شهرداری ها در آن نیز تاکید کرد، در صورتی که عزیزان شهردار احساس می کنند که مواردی برای اضافه کردن در این برنامه لازم است، اعلام کنند تا اقدامات مقتضی انجام شود.