جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان زایی اولویت کشور است

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. اقدامات شاخص شهرداری
  4. chevron_right
  5. جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان زایی اولویت کشور است

وزیر کشور گفت: آبخیزداری باید با استفاده از گروه‌های جهادی و جوامع محلی انجام شود و تمام دهیاری‌ها، بخشداری‌ها، استانداری‌ها و شهرداری‌ها در این امر مهم مشارکت کنند تا سفره‌های زیرزمینی و ذخایر آب ژرف احیا شود و از فرونشست دشت‌ها و ایجاد فروچاله پیشگیری شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور، احمد وحیدی با بیان مطلب فوق در دومین روز از کارگاه آموزشی و نشست هم‌افزایی برای حکمرانی متعالی سرزمین که 5 تیر برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر دو مساله جمعیت و خاک اولویت های ما در حفظ تمامیت اراضی و امنیت کشور بوده که نیاز به رسیدگی فوری با بسیج عمومی دارد.

وی افزود: فرسایش عظیم خاک، فرونشست زمین‌ها به دلیل کاهش آب سفره‌های زیرزمینی، مشکلات ریزگردها و تخریب جنگل‌ها که ادامه دارد نیاز به رسیدگی فوری دارد.

وحیدی با بیان اینکه حفظ و نگهداری از آب و خاک به اندازه حفظ تمامیت ارضی کشور دارای اهمیت است، گفت: خاک و آب این سرزمین اولویت کشور بوده و به یک هم‌افزایی برای حفظ و نگهداری از آن نیاز داریم.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین و فوری‌ترین اقدامات در زمینه حفظ خاک و آب، بسیج همگانی برای مقابله با تهدیدات زیست‌محیطی است تا خاک و آب کشور ماندگاری و پویایی خود را حفظ کند.

وزیر کشور با تاکید بر اینکه باید کشور را با یک حکمرانی متعالی حفظ کنیم، گفت: باید این مساله را جدی بگیریم و در مواجهه با تهدیدات، احساس خطر کنیم؛ فرونشست‌ها و فروچاله‌ها واقعیت دارد و باید با استفاده از آبخیزداری از فرسایش خاک و هدررفت آب جلوگیری کنیم و آب‌های زیر زمینی را احیا کنیم.

وی افزود: آبخیزداری باید با استفاده از گروه‌های جهادی و جوامع محلی انجام شود و تمام دهیاری‌ها، بخشداری‌ها، استانداری‌ها و شهرداری‌ها در این امر مهم مشارکت کنند.

وحیدی ابراز امیدواری کرد: با مردمی‌سازی حفاظت از خاک و اقدام مستمر بتوانیم آب و خاک این سرزمین را حفظ کرده و در جهت توسعه آن گام برداریم.

وزیر کشور با بیان اینکه نباید کار با یک سمینار به پایان برسد، ادامه داد: هزینه کرد برای آبخیزداری ضمن جلوگیری از خسارت سیلاب سبب می‌شود تا ما را در حفظ آب و خاک به مقصد برساند.

در روز نخست این همایش مجید بکایی جانشین وزیر و رییس قرارگاه جهادی وزارت کشور با بیان اینکه رسانه ها باید به گفتمان سازی موضوع حکمرانی سرزمین توجه مناسبی داشته باشند،گفت کرد: سازمان منابع طبیعی با توجه به وظایفی که دارد مهمترین سازمان در کشور است زیرا این سازمان سرمایه ارزشمند کشور یعنی آب و خاک را مدیریت می کند ولی شاید کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: امنیت غذایی و اقتدار ملی منوط به مدیریت درست آب و خاک کشور است و متاسفانه بدیل عدم توجه جدی به این دو مقوله، امروز دچار چالش های زیادی شده ایم.
جانشین وزیر و فرمانده قرارگاه جهادی وزارت کشور همچنین گفت: سالانه حدود 400 میلیارد مترمکعب آب از آسمان نازل می شود که 300 میلیارد مترمکعب آن تبخیر و یا با عبور به دریا از دسترس خارج می شود.
وی همچنین یادآور شد: سال 1400 در یک سیلی که در سیستان و بلوچستان اتفاق افتاد 17 میلیارد مترمکعب آب از این استان روانه دریای عمان شد و این سرمایه هنگفتی بود که متاسفانه از دسترس خارج شد.
بکایی همچنین تصریح کرد: امروز در حاشیه شهرها انبوهی از جمعیت وجود دارد. این جمعیت می توانست در جایگاه خود تولید ثروت کند اما به شهرها مهاجرت کرد و ما باید با حضور فعال مردم، مدیریت و حکمرانی سرزمین را توسعه دهیم.
وی افزود: همین مردم بودند که هشت سال در دفاع مقدس، جنگ را مدیریت کردند. مسئله مهم، مردم هستند که باید مشارکت فعال داشته باشند. مردم باید طرح ها و پروژه ها را مدیریت کنند.
بکایی همچنین گفت: گفتمان محیط زیست و منابع طبیعی را باید در کشور ترویج دهیم و این گفتمان می تواند توسط رسانه ها در بین مردم و جامعه نشر پیدا کند .
فرمانده قرارگاه جهادی وزارت کشور در ادامه به برخی از دست اندازی ها به منابع طبیعی اشاره کرد و وجود زباله در طبیعت را یکی از چالش های مهم برشمرد که به هیچ وجه زیبنده طبیعت ایران نیست.
وی در خاتمه با اشاره به وجود ماهواره خیام آن را یک ظرفیت قابل توجه برای منابع طبیعی دانست و افزود: این ماهواره هر چهار روز یک بار تمام نقاط ایران را طی کرده و با دقت پوشش گیاهی و میزان تخریب آن را رصد و پایش می کند و در این راستا می تواند کمک بسیار زیادی به منابع طبیعی و تغییراتی که در آن حادث می شود بکند.

همچنین عباسعلی نوبخت رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هم طی سخنانی گفت: نزدیک به ۹۰ میلیون هکتار فعالیت در حوزه‌های آبخیز کشور باقی مانده که برای ۱۸ تا ۱۹ میلیون هکتار آن طرح اجرایی تدوین شده است.
وی افزود: برای سلامت حوزه‌های آبخیز نباید تنها مسایل اکولوژیک را ببینیم بلکه مدیریت منابع طبیعی با سه فاکتور مهم اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی امکان‌پذیر است.
وی در همین حال بر اجرای طرح‌های آبخیزداری در قالب برنامه‌های توسعه هفتم و هشتم تاکید کرد و اظهار داشت: ما برنامه برای مطالعه و اجرای طرح‌های آبخیزداری داریم.
نوبخت به ارزش‌های بازاری و غیربازاری آبخیزداری در کشور اشاره و تصریح کرد: به ازای یک واحد هزینه و اعتبار در حوزه آبخیزداری، ۴.۴ تا ۴.۷ سود به طبیعت باز می‌گردد.
وی درباره سرعت بیابانی شدن اراضی کشور گفت: سرعت بیابانی شدن اراضی کشور ۳ برابر فعالیت‌هایی است که در بخش مقابله با بیابانزایی انجام می‌دهیم.
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان این که سطح عرصه‌های بیابانی کشور ۴۴ میلیون هکتار است، اذعان داشت: از این سطح حدود ۳۰ تا ۳۲ میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی است.
وی ادامه داد: با اعتبارات اختصاصی در قالب برنامه ششم توسعه سالانه ۳۰۰ هزار هکتار مقابله با بیابانزایی در کشور انجام شد در حالی که سالانه حدود یک میلیون هکتار بیابانزایی داریم.
نوبخت به گسترش بیابانزایی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: تعداد استان‌های بیابانی از ۱۴ استان به ۲۲ استان رسیده ضمن آن که حدود ۲۷۰ میلیون هکتار عرصه‌های گرد و غبار در اطراف کشور ما هستند و ایران تحت تاثیر گرد و غبار این اراضی قرار دارد.
وی ادامه داد: اگر مراتع کشور تبدیل به بیابان شود، سطح بیابان‌ها افزایش خواهد یافت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در همین حال از تدوین برنامه ارتقای کمی و کیفی پوشش گیاهی در سطح ۵۰ میلیون هکتار به منظور مدیریت مراتع خبر داد و اظهار داشت: این برنامه برای یک بازه زمانی پنج ساله آماده شده و امیدواریم با هم‌افزایی با وزارت کشور اجرایی شود.
وی با اشاره به تدوین طرح مردمی‌سازی منابع طبیعی گفت: این طرح با رویکرد مدیریت سامان‌های عرفی در قالب کارکردهای بازاری و غیربازاری توسط جوامع محلی آماده شده است.
نوبخت درباره اهمیت طرح مدیریت جامع آبخیزداری نیز اذعان داشت: این طرح تضمینی برای امنیت زیستی، غذایی و ملی است.
وی افزود: ما در سه حوزه بزرگ آبخیز کار را شروع کرده‌ایم.
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه درباره طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت نیز بیان داشت: برخی استانداری‌ها از جمله استانداری خراسان حنوبی همکاری خوبی با این طرح داشته‌اند.
وی در همین حال خواستار افزایش سطح همکاری‌های تمام استانداری‌های کشور با طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت شد.
نوبخت تصریح کرد: اگر بخواهیم ایران قوی داشته باشیم باید پوشش گیاهی موجود کشور را حفظ و سپس به فکر غنی‌سازی و توسعه آن باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

18 + نوزده =

فهرست